Nastavnik u srcu oporavka obrazovanja

Poštovane kolegice i kolege,

Education Internacional, naša krovna organizacija ove godine 5.oktobar- Dan nastavnika obilježava pod motom „Nastavnici u srcu oporavka obrazovanja“.

 Nakon jedne od najtežih godina u našem životu, ovog 5. oktobra odvojit ćemo vrijeme da se okupimo i prepoznamo ogroman gubitak radnika u obrazovanju koji je izazvala pandemija. Svi smo izgubili kolege, prijatelje i kolege sindikalce.

Okupit ćemo se  kako bismo se sjetili i odali počast onima koje smo izgubili i koji su zauvijek prisutni u našim mislima.

 Danas će nam uputiti čestitke, između ostalih, ministri, premijeri, gradonačelnici . U njihovim čestitkama godinama se nalaze iste rečenice.

 „Vaša uloga u društvu je od posebnog značaja, jer naša djeca u kojima je budućnost, od Vas dobijaju znanja kako bi ih pretočili u bolje sutra za sve nas“ – kažu.

Zahvaljuju nam na svemu što činimo za bolju budućnost djece.

Kažu da je obrazovanje na  vrhu ljestvice prioriteta.

Kažu da je naš poziv jedan od najtežih i najplemenitijih, da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost i da smo poslije roditelja oni koji oblikuju budućnost naše zemlje.

Koliko nastavnici danas mogu reći da se osjećaju tako i da su bitni u našem društvu? Koliko mogu reći da ih drugi tako vide? Koliko smo cijenjeni i poštovani? Ili smo na margini našeg društva, danas više nego ikada ranije?

I kada nam kažu da je danas dan kada je prilika da se ukaže na vrijednost našeg rada i da je taj rad jedan od najvažnijih za razvoj svakog društva, reći ćemo im da je svaki dan prilika da se to kaže. Reći ćemo im da naša profesija stvara sve druge profesije i da su pandemija i zatvaranje škola, pokazali koliko smo bitni. I da mi znamo da smo bitni.

Reći ćemo im da se odnos prema obrazovanju i onima koji na svojim leđima taj proces formiranja mladog čovjeka nose, mora promijeniti. Svijetu očajnički trebaju nastavnici. Neki su preminuli od virusa, neki napustili ili planiraju napustiti profesiju zbog bolje plaćenih i manje stresnih poslova. Treba da znaju da se nastavnici ne smiju  opterećivati, potcjenjivati i potplaćivati. Da bi se svijet izgradio, oni moraju biti podržani i osnaženi da vode oporavak u obrazovanju. Vlade moraju ulagati u nastavnike, njihov status i uslove rada. Mi nismo najveći „potrošači“ budžeta, mi smo najbolja investicija. Neka nam djelima, a ne samo čestitkama na današnji dan, pokažu da to znaju i da nas i naš poziv istinski cijene.

A do tada, poštovane kolegice i kolege, morat ćemo se boriti sami, tražeći pravi status u društvu, bolje plaće i uslove rada, koje bi nam trebali dati jer, kako nam rekoše u čestitkama –„Obrazovanje je na vrhu ljestvice prioriteta.“

Nakon ovog i ovakvog obrazovnog razdoblja, nadamo se da će nam ovaj 5. oktobar, naš dan, pomoći da pronađemo utjehu i snagu jedni u drugima, da zajedno možemo nastaviti s promjenama koje naši članovi i zaslužuju. U vremenu kada se od nas najviše traži, a istovremeno malo daje, vremenu u kojem umjesto „društva znanja“ postajemo „društvo razočarenja“ u kojem mladi sa pošteno stečenim diplomama odlaze, a budućnost nam grade oni koji ih nemaju ili su ih kupili, mi moramo biti snaga promjene, snaga koja će voditi oporavak u obrazovanju i reći glasno:“ Ne pomažući nama koji obrazujemo, odmaže se i naraštajima kojima svijet ostavljamo.

Poštovani nastavnici, mi smo srce obrazovnog sistema koje, kad stane, stane sve.

Budimo svjesni toga i …

SRETAN NAM 5. OKTOBAR – NAŠ DAN!

PREDSJEDNIK

dr.sc Admir Terzić,s.r

Link na pismo.

Možete pogledati i ovu vijest...