Čestitka povodom dana SSVOONKBiH – 30. maj 2022. godine

32.-i je rođendan Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine. Sindikata koji ima 175 sindikalnih organizacija, koje djeluju u osam kantonalnih organizacija u oblastima srednjeg i visokog obrazovanja i kulture, i gotovo 7000 članova.
Ovo je vrijeme u kojem smo se suočili i suočavamo sa problemima organiziranja nastave u uslovima pandemije i posebnim uslovima rada u ustanovama kulture, te problemom nedostatka učenika i studenata uzrokovanim padom nataliteta i alarmantnim iseljavanjem radno sposobnog stanovništva. Uz sve to, suočeni smo sa enormnim rastom cijena, koji je toliki da ga rast plata, za koji smo se izborili, ne može stići.
Ovo je, dakle, vrijeme puno izazova za sve članove Sindikata, a posebno za one koji su u prvim redovima borbe za ostvarivanje prava svojih članova. Zato danas, više nego ikada, moramo biti jaki i složni da na ove izazove odgovorimo. Samo tako ćemo se moći izboriti za bolje uvjete rada, za veća finansijska ulaganja, usavršavanje nastavnika, koji su se nespremni suočili sa novim okolnostima rada i uspjeli sami da preskoče granice mogućeg.
Moramo uvijek iznova ponavljati da obrazovanje i kultura nisu potrošači. Moramo ponavljati da je kultura jedna od najvažnijih karakteristika društva i sastavni dio našeg bića, da ona određuje način na koji se odnosimo prema drugima, ali i prema sebi. Da kulturi dugujemo svoju ljudskost i da su naši umjetnici često najbolji ambasadori naše zemlje. Moramo ponavljati da je obrazovanje najznačajniji proizvođač, jer stvara buduće inženjere, ljekare pravnike, profesore i da se samo ulaganjem u ovaj proces proizvodnje, može očekivati dobar finalni proizvod. Moramo glasno reći da su obrazovanje i kultura ogledalo svakog društva.
Čestitamo ovaj dan svim našim članovima sa željom da obrazovanje i kultura dobiju zaslužena mjesto u našem društvu i željom da naš Sindikat i ubuduće krasi snaga, solidarnost i sloga, što jedino može dovesti do ostvarenja naših ciljeva.

Možete pogledati i ovu vijest...