Reforma obrazovanja počinje od nastavnika

Worlds Teachers Day

Na ulazu  u jedan fakultet u Južnoj Africi piše: „Za uništenje bilo kojeg naroda ne trebaju atomske bombe i dalekometne rakete. Potrebno je samo smanjenje kvalitete obrazovanja i dozvola prepisivanja i varanja na ispitima. Pacijenti umiru od takvih liječnika. Zgrade se ruše od takvih inženjera. Novac se gubi iz ruku takvih ekonomista. Pravda nestaje pored takvih advokata i sudija. Krah obrazovanja je krah jednog naroda.“

Poštovane kolegice i kolege!

Još jedan 5. oktobar  je tu. Ove godine se održava pod motom „Reforma obrazovanja počinje od nastavnika“. Danas ćemo još jednom  ukazati na našu profesiju, preopterećenu, nedovoljno plaćenu i podcijenjenu. U vremenu pandemije mnogi su tek shvatili njen značaj, zato što se 1,6 milijardi učenika našlo van škole. Deklarativno se izražavala zahvalnost nastavnicima koji su u tom vremenu postali čarobnjaci koji su se dovijali na sve načine u borbi sa  nedostacima, kako bi obrazovanje preživjelo. Međutim, većina vlada ni nakon toga nije izvršila neophodna ulaganja u obrazovne sisteme, niti su pružili podršku nastavnicima koja im je očajnički bila potrebna. I umjesto aplauza, koji su dobijale neke druge profesije, mi smo ostavljeni iscrpljeni i istrošeni.

Iskusni nastavnici često napuštaju profesiju koju vole, jer su potplaćeni i nedovoljno cijenjeni u društvima gdje obrazovne institucije i politike ne poštuju ljude koji su posvećeni svojim učenicima. Velikom borbom uspijevamo dobiti mrvice iz nikad većih budžeta, koje ne mogu ublažiti posljedice inflacije. I to što nemamo finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja, koju smo povodom Dana nastavnika nekada imali, dovoljno govori o odnosu politike prema našem pozivu. Mi nismo u njihovim očima zaslužni ni za uspjehe naših učenika, jer da nije tako povećala bi se ulaganja u sisteme obrazovanja, popravljala bi se prava i uslovi rada za nastavnike, ulagalo bi se u njihov profesionalni razvoj, a sa sindikatom bi se vodio ravnopravan socijalni dijalog. Politike se bore za nepravedna zapošljavanja, čime pokazuju da za naše učenike ne žele najbolje, nego stranački obojene nastavnike. Ne razumiju položaj naših kolega koji godinama rade na određeno i u takvoj životnoj nesigurnosti ne mogu zasnovati porodicu ili planirati njeno proširenje.

Vrijeme je da glasno kažemo da se ne može očekivati kvalitetno obrazovanje bez ulaganja u nastavnike. Vrijeme je da se sa riječi pređe na djela. Bolju budućnost mogu izgraditi jedino mladi ljudi, a u njihovom „građenju“ presudnu ulogu imaju nastavnici. Reforma obrazovanja mora biti za svakog učenika i ta reforma mora ići preko nastavnika, jer su oni najvažniji faktor u postizanju kvalitetnog obrazovanja. Bolja budućnost je nemoguća bez posvećenosti obrazovanju. Politike moraju shvatiti da ulaganjem u nas, ulažu u budućnost ove zemlje. Cijeniti nas moraju, ne tako što će nam na Dan nastavnika uputiti čestitke sa dobro poznatim frazama, nego što će nas istinski cijeniti i podržati, najbolje nagrađivati i ulagati u edukacije da budemo još bolji.

Mi radimo u vremenu u kojem moramo biti, ne samo odgovorni i vrijedni, mi moramo biti i zanimljivi i inovativni, u vremenu u kojem se od nas puno traži a malo daje, vremenu u kojem odgajamo i obrazujemo mlade ljude koji vide da se obrazovanje i pošteno stečene diplome ne isplate i da najbolje prolaze i budućnost nam grade, loši đaci koji su diplome kupili ili ih nemaju. A mi ih moramo učiti da to nije tako. To je borba Davida i Golijata. I mi je prihvatamo. Naša riječ je Davidova praćka kojom moramo pobijediti velikog i snažnog Golijata. Moramo u toj borbi dati više od 100% sebe da bismo izvojevali tu pobjedu. I mi to možemo.

Izborimo mjesto u društvu koje nam pripada, budimo snaga u transformaciji obrazovanja za svakog učenika, pokažimo kako nastavnici i učenici mogu graditi bolju budućnost, jer moć i optimizam su svojstveni obrazovanju i uvijek su pružali nadu u budućnost.

SRETAN NAM 5. OKTOBAR – NAŠ DAN!

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1OxrhBWa2amNbqk0OQCpHSGRxFzpMVHMc/preview?usp=drivesdk” title=”WTD_2022_poster_EI_2_Bosnian.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1y0Mls2H_9z9Yb5BzWqcEQwQ2tyJlogj_/preview?usp=drivesdk” title=”Dan nastavnika 2022.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]