ČESTITKA ZA DAN SSVOONK BiH

Osnovani 30. maja 1990. godine kao Sindikat srednjeg obrazovanja Bosne i Hercegovine, a od 2007. godine djelujemo kao Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine, danas slavimo 33. rođendan. Trenutno imamo 162 sindikalne organizacije, koje djeluju u osam kantonalnih organizacija u oblastima srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture, i imamo više od 6.500 članova.
Preživjeli smo rat, vrijeme u kojem su naši članovi, u podrumima i pod granatama, a mnogi su dolazili i sa prve linije, obrazovali mlade ljude, nastojeći da im u nenormalnim uslovima život učine normalnim. Da daju smisao životu i ne dopuste da mladost bude uskraćena za znanje i kulturno uzdizanje. Suočili smo se sa problemima organiziranja nastave u uvjetima pandemije i posebnim oblicima rada u ustanovama kulture. Iako nespremni za tako nešto, zajedno sa našim učenicima pokazali smo da se možemo prilagoditi novim uvjetima uprkos nedostatku adekvatne podrške. Oba puta smo platili visoku cijenu. Ginuli su naši članovi u ratu, ostajali invalidi radeći svoj posao ili braneći svoju zemlju, te gubili živote od posljedica Covida-19. Danas se suočavamo sa velikim problemom nedostatka umjetnika, učenika i studenata prouzrokovanim padom nataliteta i alarmantnim iseljavanjem radno sposobnog stanovništva. Borimo se i dokazujemo novim generacijama da se isplati ostati i školovati u svojoj zemlji u kojoj se školovanje i mi ne cijenimo dovoljno, zemlji u kojoj su, možda, najbogatiji ljudi oni koji su neškolovani ili imaju sumnjive diplome. Razvijamo ljubav prema domovini, Bosni i Hercegovini, i prema knjizi u vremenu kada je postao trend otići iz zemlje i kada se do diplome dolazi pomoću novca, a ne putem knjige. Uz to, suočeni smo sa inflacijom, sa enormnim rastom cijena, koji je toliki da ga rast plata, za koji smo se izborili, ne može stići.
Dakle, ovo je vrijeme puno izazova za sve članove Sindikata i svi moramo biti u prvim redovima borbe za ostvarivanje naših prava. Zato danas, više nego ikada, moramo biti jaki i složni da na ove izazove odgovorimo. Samo tako ćemo se moći izboriti za bolje uvjete rada, za veća ulaganja, za usavršavanje nastavnika, naučnika i umjetnika…
Moramo stalno ponavljati da obrazovanje, nauka i kultura nisu potrošači. Moramo ponavljati da je kultura jedna od najvažnijih segmenata društva i da mora biti sastavni dio našeg bića, da ona određuje način na koji se odnosimo prema drugima, ali i prema sebi. Naši umjetnici su najbolji ambasadori naše zemlje i često čine više od ambasadora. Moramo ponavljati da je obrazovanje najznačajniji proizvođač, jer stvara buduće inžinjere, ljekare, pravnike, profesore i da se samo ulaganjem u ovaj proces proizvodnje, možemo očekivati dobar finalni proizvod. Moramo jasno reći da su obrazovanje i kultura ogledalo svakog društva. A ovo je društvo u kojem profesori, umjetnici i naučnici nisu dovoljno cijenjeni. Pokazuje to visina njihovih plata, a posebno penzija s kojim, nakon dugogodišnjeg rada, nemaju pravo na dostojanstven život. Sve su ovo razlozi zbog kojih moramo još jače nastaviti da se borimo – za bolje obrazovanje, za dostojanstvo naših profesija, za bolje sutra generacija koje dolaze, za uspostavljanje novih, ili bolje rečeno, vraćanje starih vrijednosti. Težak je to posao, ali to ne znači da trebamo odustati, nego da moramo biti jaki, jer teška vremena stvaraju jake ljude.
Čestitamo ovaj dan svim našim članovima sa željom da obrazovanje, nauka i kultura dobiju zasluženo mjesto u našem društvu i sa željom da naš Sindikat i ubuduće krasi snaga, solidarnost i sloga, što jedino može dovesti do ostvarenja naših ciljeva.

SRETAN VAM 30. MAJ – DAN SSVOONK BiH!

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1Tbz_2G8XneD4gFG_hzZKOX1BdrcsefM1/preview?usp=drivesdk” title=”Pismo – Dan sindikata SSVOONK BiH.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]