Sastanak  u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke

9.6.2024. godine u prostorijama Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke održan je sastanak Selvedina Šatorovića, predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja  FBiH i Edine Čomić, predsjednice Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH sa prof.dr. Jasnom Duraković, ministricom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i njenim saradnicima. Na sastanku je razgovarano o obilježavanju 5. oktobra – Svjetskog dana nastavnika. Dogovoreno je da će Svečana akademija povodom Svjetskog dana nastavnika biti održana u zajedničkoj organizaciji sindikata obrazovanja i resornog ministarstva u petak, 4. oktobra 2024. godine. Pojavila se i ideja da mjesto održavanja Svečane akademije ne mora biti isključivo Sarajevo, odnosno da se ista svake godine održava  u različitim kantonima. 

Tema sastanka je bilo i učešće sindikata obrazovanja u radu Koordinacije ministara obrazovanja i nauke Federacije BiH, što je i dogovoreno. Zvaničan poziv sindikatima će biti dostavljen u septembru 2024. godine.

Ministrica Duraković i njeni saradnici će se rado odazvati pozivu na Prvi radni sastanak Regionalnog sindikalnog vijeća, koji bi se trebao održati krajem oktobra 2024. godine u Sarajevu i organizovat će ga Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH. Ovo Regionalno sindikalno vijeće „Zajedno za obrazovanje“, su osnovali reprezentativni sindikati obrazovanja iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije na sastanku održanom u Strugi, 1.7. 2024. godine u cilju poboljšanja radnih, materijalnih i socijalnih uslova radnika čije interese zastupaju sindikati koji učestvuju u Vijeću. 

Na sastanku je dogovorena daljnja intenzivna saradnja i zajedničko djelovanje u cilju razvoja i unapređenja odgoja i obrazovanja kao i statusa nastavničke profesije.