Sindikati obrazovanja u USK nezadovoljni i ponovo prijete štrajkom

U prilogu je članak koji smo preuzeli sa portala klix.ba
Razlozi su, kako su naveli, ignoriranje sindikata prilikom sastavljanja prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanja, te nepoštivanje Kolektivnog ugovora i određenih stavki Sporazuma s Kantonalnom vladom kojim su u januaru zaustavljene pripremne aktivnosti za generalni štrajk.

“Nedopustivo je da se akti koji se tiču radnika koje mi zastupamo, donose bez barem konsultacija sa sindikatima. Na skupštinsku proceduru su upućeni prijedlozi o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, da sindikati uopšte nisu s tim upoznati. Nacrt koji je usaglašen sa sindikatima, stavljen je van procedure i vraćen na početak. Tako se naprimjer daje ovlast ministru obrazovanja USK da mijenja i imenuje upravne školske odbore, a da se prethodno ne mora ni konsultovati ni s kim. Slična je situacija i kod donošenja Pravilnika o tehnološkom višku”, rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u ovom kantonu Samir Fajić najavio je ponovno pokretanje aktivnosti oko organizacije generalnog štrajka.

Cio članak možete pogledati na sljedećem linku.