Počinje nova školska godina: Učenici USK-a zbog štrajka ostaju u domovima

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama sutra počinje skoro u svim kantonima. Osim za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, nastava na području Unsko-sanskog kantona (USK) sutra neće početi. Prosvjetari stupaju u generalni štrajk prema odluci Štrajkačkog odbora Sindikata prosvjetnih radnika u tom kantonu.

Iz Sindikata kažu da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da kantonalna Vlada nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno da nije izjednačila osnovicu plaća prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić rekao je da je Vlada USK dala prijedlog da osnovica dogovorena Kolektivnim ugovorom stupi na snagu od avgusta, ako se za to steknu uvjeti jer u Vladi računaju da će veći broj ljudi ostati bez posla i da će time osigurati sredstva.

Tako će 2. septembra u osam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (KS, SBK, HNK, TK, BPK, Kanton 10, PK i ZDK) početi nastava dok 9. septembra učenici u Zapadno-hercegovačkom kantonu sjedaju u učeničke klupe.

Prenosi Source.ba