Online vrlo jednostavno može postati offline

Admir Terzić, Slika Klix.ba

Radnici u obrazovanju i kulturi u ovom teškom vremenu ulažu enorman trud da kroz  profesionalan i odgovoran odnos prema svom poslu se u hodu prilagođavaju novonastaloj  situaciji. Preko 250 000 hiljada učenika u Federaciji BiH je, kako preko platformi tako i preko  društvenih mreža, uvezano u organizovano odvijanje online nastavnog procesa. U velikoj  većini slučajeva bez sata ili dana prethodne edukacije i pripreme. Dakle, nastavnici  istovremeno podučavaju i uče. Online nastava zahtijeva puno više vremena i energije u samoj  pripremi sadržaja ali i kroz komunikaciju sa učenicima, dodatna pojašnjenja, preglede zadaća,  seminara i na kraju online testiranje i ocjenjivanje.

Mnogi od njih imaju i vlastitu djecu koju takođe trebaju pomagati u savladavanju  nastavnih sadržaja, ali i roditelje nad čijim zdravljem i životima bdiju.

Ovakav vid nastave, kada su naši učenici u totalnoj izolaciji, nije samo puko  podučavanje nego i, ne manje važna, radno-okupaciona terapija. Teško je i zamisliti šta bi radili i kako bi naši učenici provodili svoje vrijeme da nema online nastave.

Radnici u kulturi također rade. Online predstavama, koncertima i drugim sadržajima  hrane dušu umjetnošću ljudima u vremenu izolacije i pomažu im da na taj način sačuvaju  svoje mentalno zdravlje.

Za svoj rad radnici u obrazovanju i kulturi ne očekuju aplauze, ali još manje prijetnje smanjenjem plaća i drugih stečenih prava pod krinkom solidarnosti. Solidarnost kod radnika u  obrazovanju i kulturi nikada nije bila upitna a i sad je na djelu. Znaju naši učenici i njihovi roditelji. Vodeći se onom „neka lijeva ne zna šta desna daje“, o tome se ne govori.

Ono što očekuju jeste da solidarnost u ovom momentu pokažu i oni koji u ovom  društvu imaju najviše. Neka ne kukaju i ne atakuju na mizerne plaće u obrazovanju i kulturi,

Očekuju fokus društva i odgovornih na „lovce u mutnom“ i na one koji kroz korona-profiterstvo pokušavaju ne samo „konzervirati“ nego i uvećati svoj kapital.

Očekuju i traže od kreatora javnih budžeta, prije nego što se dotaknu plaća, sa istih skinu sve ono što u ovom momentu nije nužno.

U suprotnom online vrlo jednostavno može postati offline. Jednim klikom.

Predsjednik
dr.sc Admir Terzić, s.r.

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/a/ssskskola.edu.ba/file/d/1AXDyCJSj8gSgx478yAwaM08qynXWK50k/preview?usp=drivesdk” title=”SSVOONK BiH Saopstenje za javnost.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]