Zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u djelatnostima srednjeg i visokog obrazovanja i kulture

Uvaženi Premijeru,

            „Danas je hljeb poskupio. Ili možda jučer, ne znam…“ Ove rečenice, u dvije riječi izmijenjene, nimalo slučajno nisu spomenute i odmah asociraju na Kamija, velikog majstora pisane riječi i autora čuvenog romana „Stranac“. Apsurd društva i egzistencijalistička borba  pojedinca za opstanak kao da je naš kolektivni deja vu. Ono što svi znamo jeste da je ovo već peto poskupljenje u posljednjih nekoliko mjeseci. Ogroman rast cijena osnovnih životnih namirnica, energenata, troškova stanovanja, prevoza uticao je na preporuku Vlade FBiH da donese Uredbu o pomoći radnicima…

Vjerujemo da ste upoznati da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela Uredbu o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena (“Službene novine F BiH”, broj: 55/22, u daljnjem tekstu: Uredba). U skladu sa članom 19. stav 1. Uredbe, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH upućuje vam zahtjev da vaša Vlada kantona, kao poslodavac svim radnicima u oblasti srednjeg i visokog obrazovanja i djelatnosti kulture, isplati jednokratnu pomoć u iznosu od 1.080 KM.

            U prilog opravdanosti našeg zahtjeva ukazujemo na zvanično saopćenje Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz oktobra ove godine u kojem se navodi:

“Na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 17,3%.”

            Iz saopćenja Agencije naročito ističemo:

  • “Prosječan rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici povećan za 26,2%,
  • Stanovanje i režijski izdaci za 20,0%
  • Prevoz za 28,2%.”

Radnici u djelatnosti srednjeg obrazovanja i djelatnosti kulture imaju među najnižim plaćama od svih radnika koji plaću primaju iz budžeta kantona. Ova činjenica nedvosmisleno pokazuje kako izvršne kantonalne vlasti ne prepoznaju u cijelosti značaj ovih djelatnosti u izgradnji demokratskog društva koje treba postati dio prosperitetne evropske zajednice. Ovo je prilika da se to ispravi, a moramo Vas napomenuti da to treba uraditi do 31. 12. 2022. godine.

            S obzirom da ste na čelu izvršne vlasti Kantona, koja bi između ostalih principa morala promovirati i princip socijalne osjetljivosti, očekujemo da ćete u propisanom roku pozitivno odgovoriti na naš opravdani zahtjev.

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1g_dCryQxtsa_7qwgKTmzk-9swbE10k52/preview?usp=drivesdk” title=”Dopis vladama kantona.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]