Obavještenje o završenoj akciji prikupljanja pomoći Turskoj i Siriji

Hatay, Turkiye – 6. februar 2023: Pogled iz zraka na srušene zgrade u Hatayu nakon potresa jačine 7,7 stepeni Rihterove skale koji je pogodio jug Turkiye. ( Murat Şengül – Anadolu Agency )

Naš sindikat SSVOONK BiH, 10. 02. 2023. godine, pokrenuo je akciju za prikupljanje novčane pomoći stradalim od zemljotresa u Turskoj i Siriji, s namjerom da ta sredstva stignu do onih ljudi kojima je to trenutno najpotrebnije. Sve sindikalne organizacione jedinice su učestvovale u prikupljanju ovih sredstava. Na kraju akcije, 03. 03. 2023. godine, ukupan iznos prikupljenih sredstava bio je 75. 263,50 KM. Kompletan iznos uplaćen je turskom Sindikatu zaposlenih u obrazovanju i nauci Egitim Sen, uz molbu da dio sredstava oni proslijede i stradalom stanovništvu u Siriji. Sindikat Egitim Sen je osnovan u Ankari 1995. godine, ima oko 200.000 članova u okviru 90 ogranaka, a aktivan je u 430 gradova i mjesta.
Ovom prilikom želim se zahvaliti svim članicama i članovima SSVOONK BiH na iskazanoj humanosti, solidarnosti i izraženoj svijesti da trebaju učestvovati i podržati ovu humanitarnu akciju. U ovoj našoj akciji učestvovali su svi, bez obzira na starost, spol i nacionalnu pripadnost, i na to smo posebno ponosni. Svakome se može desiti da se nađe u stanju kada mu može zatrebati pomoć drugog, mi u Bosni i Hercegovini to dobro znamo. Sada kada znamo, prema podacima UNDP, da je stradalo više od 50.000 ljudi, ugroženo na različite načine oko 13 miliona ljudi, štete prouzrokovane zemljotresom premašit će 100 milijardi dolara, ovaj naš skromni doprinos je izraz saučešća u boli i tuzi i poruka ljudima u Turskoj i Siriji da nisu sami.

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1YUanq1fvnQjhQcmwKHJ33ZgRfY_GcjPa/preview?usp=drivesdk” title=”Obavještenje o završenoj akciji prikupljanja pomoći Turskoj i Siriji.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]