Svečana sjednica Upravnog odbora

Dana 4. oktobra 2023. godine održana je svečana sjednica Upravnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine povodom 5. oktobra – Svjetskog dana nastavnika.

Svjetski dan nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj dan je prigodna prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavniku prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana nastavnika je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti, izvući nastavnike iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci, stoga se taj dan obilježava u vise od 150 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Ovaj dan je proglasio UNESCO 1994. godine u znak sjećanja na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika.
Obrazovna lnternacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Briselu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan nastavnika treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.
Nastavnička profesija je jedno od najstarijih zanimanja koja imaju korijene u periodima prije nastanka škole kao institucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najcjenjeniji u društvu. Ovaj dan, Svjetski dan nastavnika, obilježava se i u našoj domovini i u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece, te da se naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim pristupom i radom može doprinijeti poboljšanju kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje. Svečana izjava obrazovnih radnika donesena 1966. godine:
„Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će, ne samo moji učenici nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog zanimanja. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U suradnji s njima, nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.“
Dragi naši učitelji/učiteljice, nastavnici/nastavnice, profesori/profesorice i svi vi koji nam pomažete da lakše savladamo put koji je pred nama želimo vam sretan Dan nastavnika!

SSVOONKBiH