Čestitka za 5. oktobar – Svjetski dan nastavnika

Poštovane kolegice i kolege,

svake godine u više od 150 zemalja širom svijeta obilježava se Peti oktobar – Svjetski dan nastavnika.
Svjetska organizacija prosvjetnih radnika (Education International), čiji smo punopravni članovi, i ove godine ukazuje na značaj nastavničke profesije. UNESCO je 5. oktobar proglasio Svjetskim danom nastavnika/ca još 1994. godine, u znak sjećanja na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika/ca.

Tema Svjetskog dana nastavnika 2023. godine je “Nastavnici kakve trebamo za obrazovanje koje želimo: globalni imperativ za prevladavanje nedostatka nastavnika”.
Ovaj događaj će nam dati priliku da proslavimo naša postignuća i zacrtamo put naprijed.

Ima toliko toga čime se možemo ponositi, ali, isto tako, suočavamo se sa problemom nedostatka nastavnika, što je postao prioritet i za međunarodne institucije. Sve ovo je dovelo do stvaranja Komisije visokog nivoa Ujedinjenih nacija za nastavničku profesiju. Mnogi od nas pobjeđuju u teško vođenim bitkama za svoje članove i svi zajedno istrajavamo uprkos svim izazovima. To je duh obrazovnog sindikalizma. Nastavit ćemo da se organizujemo kako bismo osigurali što bolje finansiranje javnog obrazovanja i potrebnu obrazovnu radnu snagu.

  1. oktobra crpit ćemo snagu iz naše solidarnosti.

SSVOONK BiH će se pridružiti suorganizatorima Svjetskog dana nastavnika – UNESCO, Međunarodnoj organizaciji rada i UNICEF-u, kako bismo razgovarali o globalnom nedostatku nastavnika, hitnoj potrebi ulaganja u nastavnike i potpunom finansiranju javnog obrazovanja.
Ne samo na ovaj dan već tokom cijele godine trebamo pokazati da razumijemo plemeniti i teški rad nastavnika, da cijenimo njihovo zalaganje za sigurnost učenika, za što bolje uvjete za podučavanje i usvajanje znanja, jer nastavnička profesija ne samo što je plemenita nego je i odgovorna i vrlo zahtjevna.
Dan nastavnika u našoj Bosni i Hercegovini obilježava se radno i svečano.


Svim nastavnicima,

Čestitamo 5. oktobar – SVJETSKI DAN NASTAVNIKA!

Predsjednik SSVOONK BiH
Mr. sc. Džemaludin Poturović

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1R6e1bZlI-p3U_U18-ZaozBDK1k_aQhrX/preview?usp=drivesdk” title=”čestitka povodom Dana nastavnika – oktobar 2023.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1dRX00ewFQBlkwlDipbQBFS4MOXnxOeF6/preview?usp=drivesdk” title=”Poster Svjetski dan nastavnika – BOSANSKI 2 2023 png-1.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]