Čestitka povodom Dana nezavisnosti BiH

Bosna je u svojoj cjelokupnoj historiji bila zemlja na raskrsnici, na razmeđu svjetova, ali nikad nije bila razbijena i podijeljena kao cjelina, kao teritorij, kao tradicija. Kontinuitet njenog duhovnog i materijalnog trajanja jasno je uočljiv od Kulina bana, a duh naroda bosanskog kao historijska tvorevina je svuda jasno vidljiv. Sa svojim vrijednostima koje su izrasle iz takvog duha, sa svojim kulturnim tvorevinama sa svojim gradovima, jezikom, književnim stvaralaštvom, Bosna je bila i ostala čudna i neobična zemlja u kojoj su se mijenjale vojske i vladari, trajale bune i ratovi, harale kuge i bolesti, ali vladala sloga i cijenilo ljudstvo i poštenje, pravda i istina, punim srcem i dušom.

Bosnom su harali mnogi, ostavljali trag o sebi, o svom trajanju. Oni su odlazili, a Bosna je ostajala i trajala u svom prkosu, u svom snu o pravdi, na vjetrometini carstava i vremena. Nije slučajno naš pjesnik ispjevao onaj lijepi stih koji kaže da je zemlja smrtnim sjemenom posijana, a da smrt nije kraj.To trajanje života, taj trijumf nad smrću, to  suprotstavljanje zlu, ta borba za istinu i pravdu prisutna je na  našim prostorima još od davnih bogumilskih vremena. Zato naše čuvanje svijesti o Bosni, njenom trajanju i o njenom duhu, njenoj čudesnoj ljepoti, jeste naš generacijski i historijski zadatak.

Dan nezavisnosti je i dan njenog duha, njene kulture i tradicije. Očuvanje nacionalnog i državnog identiteta je borba koju su vodili naši preci. To je onaj glas pravednika koji leži u svojoj zemlji, to je naš duh, naša sudbina, naš čovjek, naša historija, naše iskustvo.

„Bosni je bilo suđeno da sanja o pravdi, da  radi za pravdu i da na nju čeka, ali da je ne dočeka“ , zapisao je Mak Dizdar

Tu borbu za pravdu nastavljamo i mi. Našim snom o pravdi mi potvrđujemo da Bosne i danas ima, a obilježavanjem Dana nezavisnosti  da će Bosne biti i da će Bosna trajati.