Mladi nastavnici – budućnost profesije

U ime Sindikata srednjeg i visokog obrazavanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine, svim zaposlenim u ustanovama srednjeg i visokog obrazovanja, osgoja, nauke i kulture čestitam,

5. oktobar- Svjetski dan nastavnika, koji se ove godine proslavlja pod motom:

,,MLADI NASTAVNICI : BUDUĆNOSTPROFESIJE”

Poštovane kolege,

Svjetski dan nastavnika, koji se obilježava 5.oktobra svake godine, ie važan događaj za cjelokupnu obrazovnu zajednicu.To je i prilika da se proslavi profesija nastavnika i da se promovira Preporuka MOR/UNESKO u vezi sa položajem nastavnika (1966) kao i Preporurka UNESKO-a u vezi sa statusom obrazovnih radnika u visokom obrazovanju (1991), zajedno sa smjernicama MOR-a o dostojanstvenom radu obrazovnih radnika u predškolskom obrazovanju (2014) ovi dokumenti definiraju međunarodne standarde obrazovne profesije.

TEMA ovogodišnjeg Svjetskog dana nastavnika je : Mladi nastavnici : Budućnost profesije

Ova tema nam pruža priliku da vrednujemo i odamo priznanje mladim nastavnicima i onima koji tek počinju, a zapravo i svim obrazovnim radnicima u svim nivoima obrazovanja.

Budući da 5. oktobar pada u subotu ove godine, svjetsko obilježavanje će se desiti u ponedjeljak 7. oktobra.Vaš Sindikat može odabrati taj isti dan za obilježavanje, ili 5. oktobar ili petak 4. oktobar.

EI podstiče vaš Sindikat da sarađuje sa relevantnim obrazovnim vlastima, drugim sindikatima, Ministarstvom obrazovanja, drugim obrazovnim autoritetima, UNESKO, MOR, Civilnim drustvom i drugim partnerima pri obilježavanju ovogodisnjeg Svjetskog dana nastavnika.

Glas nastavnika se mora čuti širom svijeta, a vlade se moraju podsjetiti na obavezu poboljšanja statusa obrazovne profesije osiguravanjem pune implementacije Preporuka UNESKO-a i MOR-a.

Poster Svjetskog dana nastavnika i drugi materijali će vam biti na raspolaganje uskoro. Za ostale informacije ili ukoliko irnate pitanja slobodno kontaktirajte EI.

Mi računamo na vaše učešće,kada podignemo glas zajedno možemo izvršiti pritisak na vlade i međunarodnu zajednicu da ojačaumo nastavnike u gradnji održivih i dernokratskih društava.

U solidarnosti,

Admir Terzić

Plakat:

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/1iXUUUCXrmRjPFiU5x1JjNgMuGKcM6DMj/preview?usp=drivesdk” title=”Plakat Dan nastavnika oktobar 2019.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]

Čestika:

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/file/d/12UBXkw1I_ZmU_0ZtuajL-wX2GNmGoKuK/preview?usp=drivesdk” title=”Cestitka dan nastavnika oktobar 2019.pdf” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/application/pdf” width=”100%” height=”1000″ style=”embed”]