Saopštenje povodom 5. oktobra – Dana nastavnika

[google-drive-embed url=”https://drive.google.com/uc?id=1hV9ty1KflWF9cyLTivmEhQT0hCfbj1vW&export=download” title=”Plakat Dan nastavnika 2019 1.jpg” icon=”https://drive-thirdparty.googleusercontent.com/16/type/image/jpeg” width=”1819″ height=”2572″ extra=”image” style=”embed”]Još jedan 5. oktobar – Svjetski dan nastavnika je prilika da se čuje naš glas koji podsjeća, ali i upozorava na obavezu da se ovoj profesiji dodijeli mjesto u društvu koje joj pripada. Cilj Svjetskog dana nastavnika je prepoznavanje rada jedne od najvažnijih profesija za potrebe budućih generacija. Cilj je i da se nastavnicima da važnost koju oni zaslužuju i da se ukaže na važnost obrazovanja čiji su oni nosioci.
Moto ovogodišnjeg 5. oktobra je
„Mladi nastavnici: Budućnost profesije“
Profesija nastavnika je svakako usmjerena na mlade, a ova tema je poziv da se pomogne mladim nastavnicima, onima koji tek počinju, da izgrade sebe na putu izgrađivanja drugih mladih ljudi, na putu na kojem bi im oni trebali biti, prije svega, moralni uzori. Poručimo im stoga danas da je njihova zadaća ne samo da podučavaju nego i vole, ne samo da ocjenjuju nego i ohrabre, ne samo da budu strogi nego i pravedni i nježni, da budu vrijedni i pošteni, da vole svoj poziv, jer samo tako će biti dobri učitelji, nastavnici i profesori koji dajući znanje, ali dajući i sebe drugima mogu stvoriti svijet koji će biti bolje mjesto za život.
Biti nastavnik je velika odgovornost. Danas veća nego ikad. Ovo je vrijeme u kojem je teško biti prozor u svijet mladim ljudima, kada postoji bezbroj otvorenih prozora i izazova. Međutim, unatoč svim poteškoćama kroz koje danas prolazimo i tome da smo sve manje cijenjeni u društvu, mi znamo kako je naš posao plemenit i lijep.
Očekujemo da će to odgovorni prepoznati i to ne samo na današnji dan i da će početi ulagati više u obrazovanje, jer to ulaganje je ulaganje u budućnost. Mi to najbolje znamo i osjećamo, jer u tu budućnost gledamo svakodnevno kao u istinsku vrijednost ove zemlje, koju moramo sačuvati. Želimo zahvaliti svim učiteljima, nastavnicima i profesorima kao i svim radnicima u obrazovanju koji s ljubavlju rade svoj posao i koji su ustrajni da, bez obzira na sve teškoće, pružaju podršku svojim učenicima i čestitati im

5. oktobar – Svjetski dan nastavnika

Predsjednik SSVOONKBiH

Dr. Adnan Terzić